ParsX.com
پذیرش پروژه از دانشجویی ... تا سازمانی 09376225339
 
   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages  |  FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups Log inLog in   RegisterRegister 

برنامه نویسی شیء گرا و آشنایی کلی با محیط vb

 
Post new topic   Reply to topic    ParsX.com Forum Index -> ويژوال بيسيك .NET
View previous topic :: View next topic  
Author Message
unknown
مدير بخش ويژوال بيسيك
مدير بخش ويژوال بيسيك


Joined: 05 Dec 2004
Posts: 439
Location: Tehran

PostPosted: Fri Mar 04, 2005 11:47 am    Post subject: برنامه نویسی شیء گرا و آشنایی کلی با محیط vb Reply with quote

برنامه نویسی شیء گرا Object Oriented Programming

برنامه نویسی شیء گرا بر اساس همان مفاهیمی است که در کودکی یاد گرفتیم. مفاهیمی از جمله اشیاء ، صفات ، دسته ها و...
استفاده از این مفاهیم برنامه را بیشتر به دنیای واقعی نزدیک می کند. به طور خلاصه می توان گفت که هر شیء دارای صفات و رفتارهایی است و هر شیء جزء یک دسته از اشیاء قرار می گیرد. برای مثال صندلی یک شیء است و صفاتی از قبیل رنگ ، جنس و غیره دارد. صندلی ها دسته بندی های مختلفی دارند. مثلا یک صندلی از گروه (دسته) صندلی های دسته دار است و دیگری جزء صندلی های بدون دسته. و در نهایت تمام آنها از دسته صندلی ها می باشند. در برنامه نویسی شیء گرا نیز تقریبا همین طور است. vb در ابتدا یک فرم (Form) را به عنوان محیط کار در اختیار کاربر قرار می دهد. تمام کنترل های موجود در vb به عنوان یک شیء شناخته می شوند و هر کدام خواص مربوط به خود را دارند. مثلا TextBox (جعبه متن) یک شیء است که خواصی مثل متن ، رنگ ، اندازه و غیره دارد.

آشنایی با محیط vb

vb یکی از مجموعه نرم افزارهای visual studio می باشد.visual studio حاوی نرم افزارهای دیگری مثل visual c ، visual InterDev ، visual dBase و چند نرم افزار دیگر می باشد.
پس از نصب vb برای اجرای آن در برنامه های Start Menu به دنبال Microsoft visual studio 6.0 بگردید. اگر vb را نصب کرده باشید Microsoft visual basic 6.0 یکی از گزینه های آن می باشد. پس از کلیک بر روی آن vb اجرا می شود و در ابتدا پنجره New Project باز می شود. این پنجره برای انتخاب نوع پروژه ای است که می خواهیم انجام دهیم. در اینجا ما فقط با نوع Standard EXE آشنا می شویم. Standard EXE همان فایل های اجرایی ویندوز می باشد که توسط سیستم عامل اجرا می شوند. با استفاده از زبانه Existing می توانید پروژه ای را که در روی هارد خود دارید جستجو کنید و در آخر زبانه Recent تازه ترین پروژه هایی را که باز کرده باشید به شما نشان می دهد.
به زبانه New باز گردید و Standard EXE را انتخاب کرده و دکمه Open را بفشارید. حالا وارد مرحله Design یا طراحی برنامه شده اید.
در قسمت وسط صفحه نمایش یک فرم قرار دارد که این فرم محیط کاری ما می باشد.
در سمت راست بالای صفحه پنجره Project Explorer مشاهده می شود. این پنجره تمام بخش های برنامه را به تفکیک به شما نشان می دهد و به راحتی با دو بار کلیک روی نام فرم یا ماجول یا کلاس و یا هر شیء دیگر می توانید به آن دسترسی پیدا کنید. در قسمت بالای Project Explorer چند دکمه وجود دارد:
دکمه View Code : اگر این دکمه را بفشارید به قسمت کد برنامه وارد می شوید. البته با دو بار کلیک بر روی فرم و یا هر شیء دیگر نیز می توانید به این جا وارد شوید. (قسمت کد بعدا توضیح داده می شود.)
دکمه View Object : اگر در قسمت کد برنامه باشید با زدن این دکمه به راحتی به قسمت طراحی برنامه باز می گردید.
دکمه Toggle Folders : اگر این دکمه فشرده باشد اشیاء درون Project Explorer به صورت پوشه بندی از هم جدا می شوند و در غیر این صورت تمام آنها در یک ردیف قرار می گیرند. (می توانید امتحان کنید.)
می توانید بر روی Project Explorer کلیک راست کنید تا گزینه های مختلف آن را مشاهده کنید. یکی از این گزینه ها Add می باشد که می توانید در صورت لزوم اشیاء دیگری را به برنامه تان اضافه کنید.

در قسمت پایین پنجره Project Explorer پنجره Properties می باشد. این پنجره تمام خصوصیات هر شیء را که انتخاب شده باشد به دو صورت الفبایی و طبقه بندی شده نشان می دهد. هر کدام از این خصوصیات بعدا توضیح داده می شود.
در سمت راست پایین صفحه پنجره Form Layout قرار دارد. این پنجره محل قرار گیری فرم را در زمان اجرا روی مانیتور نشان می دهد. با استفاده از Drag & Drop می توانید محل فرم را تغییر دهید. همچنین با کلیک راست روی این پنجره در قسمت Startup Position چند حالت مختلف برای شما در نظر گرفته شده است.
اگر گزینه Manual انتخاب شده باشد فرم در همان قسمتی از صفحه قرار می گیرد که شما آن را با Drag & Drop مشخص کرده بودید.
اگر گزینه Center Owner انتخب شده باشد فرم در قسمت مرکز فرم والد قرار می گیرد. می توان در vb فرم ها را به والد و فرزند تبدیل کرد.
اگر گزینه Center Screen انتخاب شده باشد فرم در زمان اجرا در مرکز صفحه نمایش قرار می گیرد.
اگر گزینه Windows Default انتخاب شده باشد فرم در هر بار اجرا به صورت تصادفی در یک جایی از صفحه قرار می گیرد.

و سرانجام در سمت چپ صفحه پنجره Toolbox قرار دارد.(جعبه ابزار)
این پنجره حاوی تمام کنترل هایی است که در طراحی برنامه از آنها استفاده می کنیم. هر کدام از آنها و بعضی از خصوصیات مهم آنها به اختصار توضیح داده می شود.

کنترل PictureBox :
از این کنترل معمولا برای نمایش عکس روی فرم استفاده می شود.
خاصیت Name : این خاصیت که برای تمام اشیاء وجود دارد نامی است که با آن اسم به آن شی دسترسی پیدا می کنیم.
خاصیت Align : این خاصیت چگونگی قرار گیری شیء را روی فرم مشخص می کند.(بالا ، پایین ،...)
خاصیت Appearance : که وضعیت نمایش را به دو صورت سه بعدی و مسطح نشان می دهد.
خاصیت AutoSize : اگر این خاصیت برابر True باشد طول و عرض PictureBox به اندازه طول و عرض عکس داخل آن در می آید.
خاصیت Backcolor : رنگ پیش زمینه جعبه عکس را تعیین می کند.
خاصیت Height : ارتفاع شیء را مشخص می کند.
خاصیت Left : مقدار فاصله شیء از سمت چپ فرم می باشد.
خاصیت Picture : با استفاده از این خاصیت می توانید یک فایل عکس را در جعبه عکس قرار دهید.
خاصیت ToolTipText : هر متنی را که در این قسمت بنویسید هنگامی که در زمان اجرا ماوس را روی شیء حرکت دهید این متن به صورت pop-up ظاهر می شود.
خاصیت Top : مقدار فاصله شیء از بالای فرم می باشد.

خاصیت Visible : اگر این خاصیت برابر False باشد شیء در زمان اجرا نمایش داده نمی شود.
خاصیت Width : عرض شیء را مشخص می کند.


کنترل Label :
از این کنترل معمولا برای نمایش یک متن که قابل تغییر به وسیله کاربر نباشد استفاده می شود.
خاصیت BackStyle : دو نوع برای پیش زمینه برچسب دارد. Transparent (شفاف) و Opaque (مات)
خاصیت Caption : هر متنی که در این خاصیت نوشته شود درون برچسب نمایش می یابد.
خاصیت Font : می توانید نوع قلم (Font) مورد نظر خود را برای نوشتن متن انتخاب کنید.
خاصیت ForeColor : تعیین رنگ خط
خاصیت MouseIcon : می توانید برای کرسر ماوس خود از شکل های دلخواه خود استفاده کنید. در این صورت باید خاصیت MousePointer را به شماره 99-Custom تغییر دهید.

کنترل TextBox :
از این کنترل معمولا برای وارد کردن یک مقدار خاص به وسیله کاربر استفاده می شود.(مثلا وارد کردن اسم کاربر)
خاصیت Locked : اگر برابر True باشد کاربر مجاز به تغییر متن داخل جعبه در زمان اجرا نمی باشد.
خاصیت MaxLength : اگر مقدار آن صفر باشد هیچ محدودیتی در طول متن وجود ندارد ولی اگر مثلا مقدار آن 5 انتخاب شده باشد کاربر نمی تواند بیش از 5 کاراکتر را وارد کند.
خاصیت MultiLine : اگر برابر True باشد در زمان اجرا با زدن کلید Enter در جعبه ، مکان نما به خط بعد منتقل می شود ولی اگر False باشد تمام متن فقط در یک خط نوشته می شود.
خاصیت PasswordChar : اگر یک کاراکتر را در این خاصیت مشخص کنیم در زمان اجرا هر کاراکتری که به وسیله کاربر زده شود فقط همین کاراکتر نمایش می یابد.(از این خاصیت برای جعبه های ورود رمز (Password) استفاده می شود)
خاصیت ScrollBars : اگر متن ورودی بیشتر از طول و یا عرض جعبه متن باشد به Scroll Bars نیاز داریم. اگر مقدار آن صفر باشد غیر فعال ، یک : افقی ، دو : عمودی ، سه : هم افقی و هم عمودی.
خاصیت Text : از این خاصیت برای نوشتن متنی درون جعبه استفاده می شود.

کنترل Frame :
از این کنترل برای جدا کردن خواص مختلف در روی فرم استفاده می شود. می توانید اشیاء خود را دسته بندی کرده و هر گروه را روی قاب جداگانه ای قرار دهید.

کنترل CommandButton :
احتمالا که نه حتما این کنترل را در ویندوز دیده اید. برای انجام عملیات خاصی با نظر کاربر از این شیء استفاده می شود. هرگاه در زمان اجرا این شیء یا به وسیله ماوس یا به وسیله کیبورد فشرده شود دستورات درون آن اجرا می شوند.
خاصیت Cancel : اگر برابر True باشد دستورات این دکمه هنگامی که دکمه Esc از صفحه کلید فشرده شود نیز اجرا می شوند. فقط یکی از دکمه های روی فرم می توانند این خاصیت را به صورت فعال داشته باشند.
خاصیت Caption : متن روی دکمه را مشخص می کند.
خاصیت Default : اگر برابر True باشد این دکمه به عنوان دکمه پیش به حساب می آید و اگر حتی مکان نما هم در روی شیء دیگری باشد و کلید Enter فشرده شود دستورات درون این دکمه اجرا می شوند. در انجا هم فقط یکی از دکمه های روی فرم می توانند این خاصیت را به صورت فعال داشته باشند.
خاصیت Enabled : اگر برابر False باشد دکمه غیر فعال است (خاموش است) و نمی توان آن را فشرد.

کنترل CheckBox :
از این کنترل می توان برای انتخاب یک حالت از دو حالت ممکن استفاده کرد.این کنترل تداعی گر متغییر منطقی می باشد.
خاصیت Value : که وضعیت ابتدایی دکمه را مشخص می کند. صفر : Unchecked یا انتخاب نشده ، یک : Checked یا انتخاب شده و دو : Grayed یا خاکستری شده.
از Grayed زمانی استفاده می شود که انتخاب ما شرط دار است.مثلا در Setup ویندوز اگر گزینه ای را که انتخاب می کنید تمام زیر مجموعه های آن انتخاب نشده باشد آنگاه به صورت Grayed نمایش می یابد.

کنترل OptionButton :
از این کنترل برای انتخاب یک گزینه از بین چند گزینه استفاده می شود. اگر چند گروه از این دکمه ها را برای عملیات مختلف استفاده می کنید باید هر گروه را درون یک Frame جداگانه قرار دهید.
خاصیت Value : دو مقدار True برای انتخاب شده و False برای انتخاب نشده دارد.

کنترل ComboBox :
از این کنترل بیشتر برای انتخاب یک گزینه از میان چند گزینه استفاده می شود.
خاصیت Sorted : اگر برابر True باشد مقادیری که در Combo Box قرار می گیرند بر اساس حروف الفبا مرتب می شوند.
خاصیت Text : متنی است که در روی Combo Box نمایش می یابد.

کنترل ListBox :
از این کنترل برای نمایش لیستی از اشیاء استفاده می شود.
خاصیت List : برای پر کردن لیست در زمان طراحی می باشد.
خاصیت MultiSelect : صفر : نمی توانید بیش از یک گزینه را انتخاب کنید. یک : Simple به سادگی اگر بر روی هر گزینه کلیک کنید آن گزینه به جمع انتخاب شده ها افزوده می شود. دو : Extended شما می توانید با پایین نگه داشتن کلید Ctrl چندین انتخاب داشته باشید. همچنین با پایین نگه داشتن کلید Shift می توانید یک محدوده را انتخاب کنید.
خاصیت Style : اگر برابر 1 باشد برای هر گزینه یک CheckBox در لیست در نظر گرفته می شود.

کنترل های HScrollBar (افقی) و VScrollBar (عمودی) :
این کنترل ها استفاده های مختلفی دارند. مثلا اگر کنترل های روی فرم در طول و عرض تعیین شده جا نشوند می توان از این کنترل ها استفاده کرد.(البته احتیاج به نوشتن کد دارد)
خاصیت LargeChange و SmallChange : عددی را مشخص می کند که با هر بار تکان دادن مکان نما به آن اندازه تغییر می کند
خاصیت Min و Max : کمترین و بیشترین مقدار ScrllBar را تعیین می کند.

کنترل Timer :
Timer کنترلی است که کار های تکراری را در بازه زمانی دلخواه انجام می دهد.
خاصیت Enabled : اگر برابر True باشد Timer فعال است و دستورات داخل آن به صورت مکرر در بازه معلوم انجام می شود.
خاصیت Interval : بازه زمانی Timer را بر حسب میلی ثانیه تعیین می کند. مثلا اگر این خاصیت را برابر 1000 تنظیم کنید عملیات با بازه یک ثانیه انجام می شوند.

کنترل DriveListBox :
این کنترل تمامی درایو های موجود در روی سیستم را نشان می دهد.

کنترل DirListBox :
این کنترل برای نمایش پوشه های موجود در یک درایو می باشد.

کنترل FileListBox :
این کنترل برای نمایش فایل های موجود در یک درایو می باشد.
خاصیت Pattern : این خاصیت برای تعیین نام و پسوند فایل به کار می رود. مثلا *.* تمامی فایل ها با هر پسوندی را نشان می دهد.
خاصیت Normal,System,ReadOnly : این خواص تعیین کننده صفت فایل ها می باشد. به طوری که اگر هر کدام برابر True باشند فایل هایی با آن صفت نمایش می یابند.

کنترل Shape :
از این کنترل برای نمایش اشکال خاصی استفاده می شود.
خاصیت BorderStyle : نوع خط دور شکل را مشخص می کند.(خط تیره،نقطه و ...)
خاصیت BorderWidth : عددی است که پهنای خط دور را تعیین می کند.
خاصیت Shape : نوع شکل را مشخص می کند.(0:مستطیل ، 1: مربع ، 2: بیضی ، 3: دایره ، 4: مستطیل دور گرد ، 5: مربع دور گرد)

کنترل Line :
از این کنترل برای کشیدن خط به کار می رود.
خاصیت X1: مختصات x ابتدای خط
خاصیت X2: مختصات x انتهای خط
خاصیت Y1: مختصات y انتدای خط
خاصیت Y2: مختصات غ انتهای خط

کنترل Image :
از این کنترل نیز برای نمایش عکس استفاده می شود.
خاصیت Stretch : اگر برابر True باشد هنگامی که Image را Resize می کنید عکس نیز با توجه به آن تغییر اندازه می دهد.

کنترل Data :
این کنترل از امکانات جالب vb می باشد که دسترسی به بانک های اطلاعاتی را به سادگی امکان پذیر می کند.
خصوصیات این کنترل به عنوان یک مثال جامع بعدا توضیح داده می شود.

کنترل OlE(Object Linking and Embedding) :
استاندارد مایکروسافت که اجازه می دهد اشیاء در یک برنامه ساخته شوند و درون برنامه دیگر جاسازی شوند (استفاده از یک پیوند زنده). این جمله تعریفی بود که از OLE در دیکشنری Babylon آورده شده بود.
با استفاده از OLE می توانید اشیائی را از دیگر برنامه ها وارد برنامه خود کنید.


مولف:
امیر مرادآبادی (amirmoradabadi@yahoo.com)
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    ParsX.com Forum Index -> ويژوال بيسيك .NET All times are GMT + 3.5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum