ParsX.com
پذیرش پروژه از دانشجویی ... تا سازمانی 09376225339
 
   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages  |  FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups Log inLog in   RegisterRegister 

WAP و لايه هاي آن...

 
Post new topic   Reply to topic    ParsX.com Forum Index -> شبكه هاي كامپيوتري
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Iman
بابا اينكاره


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 474
Location: Tehran

PostPosted: Fri Dec 10, 2004 4:42 pm    Post subject: WAP و لايه هاي آن... Reply with quote

WAP سيستمي است كه در آن پرو تكل ارتباطي و محيط برنامه نويسي جهت پياده سازي سيستم هاي اطلاعاتي مبتني بر وب روي گوشي هاي تلفن همراه ارايه مي شود .

پروتكل ارتباطي
پروتكل ارتباطي كه در حال حاضر در اينترنت براي ديدن صفحات وب استفاده مي شود HTTP است .( البته در سطح شبكه اينترنت براي فعاليت هاي متفاوت پروتكل هاي متفاوتي در سطح لايه Application استفاده مي شود ولي پروتكلي كه جهت ديدن سايت ها از آن استفاده مي شود HTTP است ) .
وقتي آدرس سايتي را به اينترنت اكسپلورر مي دهيد تا صفحه مربوط به آن سايت را ببينند ، در پشت پرده ، اينترنت اكسپلورر بسته اي را حاوي اطلاعاتي جهت در خواست صفحه آن سايت است به اينترنت مي فرستد . اطلاعات اين بسته به فرمتي است كه در پروتكل HTTP تعريف شده است . با اين توصيف ، وقتي صحبت از تلفن همراه مي شود در نگاه اول مساله حل شده است و فقط كافي است اين بار تلفن همراه شما چنين بسته اي ساخته و به اينترنت بفرستد . ولي اين كار براي يك تلفن همراه شدني نيست . زيرا بسته هايي كه در پروتكل HTTP ساخته مي شوند حجم زيادي دارند و لذا لازم است فرستنده داراي حافظه مناسبي باشد .
در حالي كه تلفن همراه از نظر حافظه بسيار محدود است ( البته به تازگي گروهي از تلفن هاي همراه با نام Smart phone وارد بازار شده اند كه از نظر حافظه نسبت به انواع قديمي تر بسيار قوي تر ند . ) همچنين جهت پردازش بسته هايي كه با پروتكل HTTP ارسال و دريافت مي شوند ، نياز به پردازشگري قوي تر از آن چه كه در يك تلفن همراه وجود دارد ، مي باشد . لذا جهت ورود تلفن همراه ، به دنياي اينترنت ضروري است با توجه به قابليت هاي يك تلفن همراه پروتكل ويژه اي طراحي شود. اين پروتكل WAP نام دارد . البته WAP فراتر از يك پروتكل ساده در لايه Application مي باشد و بهتر است به آن پشته پروتكل (WAP Protocol Stack) بگوييم .
پشته پروتكل WAP داراي شش لايه مي باشد و يك ارتباط connection less را در دنياي تلفن هاي همراه ايجاد مي كند . در اين جا اشاره مختصري به كار هر يك از لايه ها مي كنيم .



1- Bearer Layer: معادل همان لايه فيزيكي در TCP/IP مي باشد ولي اين بار محيط ارتباطيwireless است و لذا پروتكل هاي ديگري در اين لايه استفاده مي شود.

2- WDP: اين لايه در واقع همان UDP است. به عبارت ديگر فعاليت و ساختاري مانند پروتكل UDP در لايه انتقال TCP/IP دارد .
3- WTLS: لايه اي است كه امنيت ارتباطات را فراهم مي كند . در اين لايه از پروتكل SSL استفاده مي شود .
4- WTP : اين لايه مديريت در خواست ها و پاسخ ها را بر عهده دارد .
5-WSP : همانند لايه session در OSI مي باشد ، با تفاوت هاي مختصري جهت بهينه سازي .
6- WAE : همانند لايه Application در TCP/IP مي باشد . در واقع تمام برنامه هايي كه پياده سازي مي شوند در اين لايه قراردارند و كاربر تلفن همراه و برنامه نويس WAP ، هر دو، با لايه ارتباط برقرار مي كنند .
مشكل عدم توانايي تلفن همراه جهت استفاده از پروتكل HTTP با طراحي پشته پرو تكلي جديد ي با در نظر گرفتن محدوديت هاي تلفن همراه حل شد . ولي استفاده از اين پروتكل مشكل جديدي را ايجاد مي كند . كه ضروري است تدبير خاصي براي حل آن انديشيده شود .

دو پروتكل متفاوت ، دو دنياي متفاوت
فرض كنيد تصميم داريم كه با استفاده از تلفن همراه به اينترنت وصل شويم و از اطلاعات موجود در اينترنت استفاده كنيم . براي اين كار ضروريست تلفن همراه با زباني ( يا پروتكل ) كه در حال حاضر در اينترنت استفاده مي شود (HTTP) صحبت كند ولي همان طور كه اشاره شد اين امر امكان پذير نمي باشد . راه حل مشكل استفاده از يك مترجم مي باشد ، مترجمي كه پروتكل تلفن هاي همراه (WAP) را به پروتكل وب كنوني (HTTP) و برعكس ترجمه كند. اين مترجم اصطلاحاWAP gateway ناميده مي شود.
WAP gateway در واقع يك نرم افزار است كه بين اين دو شبكه قرار مي گيرد و وقتي كه در خواست صفحه خاصي از تلفن همراه ارسال مي شود ، WAP gateway اين در خواست را گرفته و به در خواستي با فرمت HTTP تبديل كرده و به اينترنت مي فرستد و در ادامه پس از دريافت پاسخ از web server مربوطه ، پاسخ را به فرمت پروتكل WAP تبديل كرده و به تلفن همراه بر مي گرداند .WAP gateway مي تواند در شبكه مخابراتي و يا در شبكه ISP و يا در شبكه خودتان قرارگيرد. در حال حاضر شركت هاي مختلف به گونه هاي متفاوتي WAP gateway را ارائه كرده اند . توجه كنيد كه برخي از توليد كنندگان قابليت هاي RAS را هم به خود اضافه كرده اند تا به نصب RAS server و تنظيم آن وجود نداشته باشد .

Browser تا اين جا پروتكل ارتباطي و نحوه ارتباط با اينترنت مشخص شد. مشكل ديگري كه وجود دارد عدم وجود Browser يا مرورگر در تلفن همراه است كه نمي تواند از IEكه درPC استفاده مي شود استفاده كند براي حل اين مشكل ، توليد كنندگان گوشي در قسمتي از ROM دستگاه يك Micro Browser قرار داده اند كه در واقع كاري شبيه به اينترنت اكسپلورر ويندوز مي كند . البته در چند سال آينده اين ريز مرورگرها روي سيم كارت قرار خواهند گرفت كه اين امر جهت راحتي در پياده سازي سيستم هاي WAP مي گيرد . (همان طور كه در حال حاضر ممكن است يك مرورگر صفحه اي را به گونه خاصي نمايش دهد و مرورگر ديگري به شكل ديگر، دردنياي تلفن هاي همراه هم مرورگر هاي مختلفي وجود دارد .

محتويات سايت
محتويات سايت هاي اينترنتي كه در اينترنت اكسپلورر مشاهده مي كنيد با زبان HTML و يا XML و .... نوشته مي شوند . اينترنت اكسپلوررمحتويات يك فايل HTML را خوانده و آن را تفسير مي كند و به صورتي كه لازم است نمايش مي دهد با اين وصف ، ريز مرورگر هم لازم است صفحات HTML را گرفته و تفسيركرده و نمايش دهد . ولي اين كار عملي نيست . اولا جهت نمايش يك صفحه HTML، صفحه نمايش بزرگي لازم است كه تلفن همراه ندارد . ثانيا حجم فايل هاي HTML زيادتر ازآن است كه دريك تلفن همراه معمولي قرار گيرد . ثالثا جهت پردازش Tag هاي HTML نياز به پردازندهاي قوي تراز آنچه كه در تلفن همراه موجود است مي باشد . طراحان WAP با ارايه زباني مانند HTML ولي مناسب براي يك تلفن همراه اين مشكل را حل كردند . يعني به زباني به نام (Wireless Markup Language) WML هم به زباني به نام WML Script ايجاد شده است . براي تبديل كدهاي HTML به WML نيز نرم افزارهاي ديگري ساخته شده است وليكن عملكرد آن ها چندان مطلوب نبوده است . لذا اگر قصد داريد سايتي را جهت استفاده تلفن هاي همراه پياده سازي كنيد بهتر است از همان ابتدا صفحات WML را خودتان بنويسيد ( WML بسيار شبيه به HTML است ) و روي web server تان قراردهيد . اگر با ASP.NET آشنايي كافي داريد مي توانيد با استفاده از امكاناتي كه مايكرو سافت در VS.NET جهت توليد سايت براي PDAها قرار داده است سايت خود را پياده سازي كنيد . البته در VS.NET مفاهيمي غير از آنچه كه در WML خواهيد ديد نيز مطرح مي شود . در مورد web server هم مي توانيد از IIS مايكروسافت استفاده كنيد و فقط تنظيمات خاصي را روي آن بايد انجام دهيد .
دنياي WAP مفاهيم ومسايل ديگري هم دارد كه در اين جا مطرح نشدند ولي اميدوارم اين مقاله ديد اوليه اي را جهت وارد شدن به اين وادي به شماداده باشد .

موفق باشيد Cool
منبع : مجله شبكه
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    ParsX.com Forum Index -> شبكه هاي كامپيوتري All times are GMT + 3.5 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum